Tuesday, March 8, 2016

INTEGRATED SYSTEM OF PROTECTION AND RESCUE IN EMERGENCY SITUATIONS - SYSTEM "NUMBER 112 FOR EMERGENCY CALLS" ИНТЕГРИСАНИ СИСТЕМ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА – СИСТЕМ „БРОЈ 112 ЗА ХИТНЕ ПОЗИВЕ“



У раду су представљени резултати анализе постојећег система заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и као кључни недостаци истакнути неуспостављеност Интегрисаног система заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и у оквиру њега „Број 112 за хитне позиве“. Овај систем имају све државе чланице Европске уније и данас представља технички услов за земље које желе да постану чланице ЕУ. Законски предуслови за постојање оваквог система у Републици Србији постоје, али Интегрисани систем заштите и спасавања и „Број 112 за хитне позиве“ још увек нису заживели у пракси, иако је Закон о ванредним ситуацијама усвојен 2009. године, а Национална стратегија 2011. године. 

Систем „Број 112 за хитне позиве“ је сложен и скуп, изграђиваће се годинама, а подразумеваће велике материјалне, техничке, кадровске, али првенствено финансијске ресурсе које у овом тренутку Република Србија нема, што представља и главни разлог зашто овај систем до данас није успостављен.

Нацрт Измена и допуна Закона о Ванредним ситуацијама из 2011. године предвиђао је финансирање овог система из претплате корисника фиксне и мобилне телефоније, међутим овај предлог се није нашао у скупштинској процедури. Последње изјаве представника ресорних министарства наговештавају идеје о донаторствима као начину финансирања система, а што ће свакако представљати посебан изазов имајући у виду да су државе које имају систем „Број 112 за хитне позиве“, тај систем финансирале сопственим средствима.


Za citiranje (for citations): Lipovac, M., Cvetković M. V. (2015).  Integrisani sistem zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama - sistem ,,Broj 112 za hitne pozive". Evropsko zakonodavstvo, 54.



No comments:

Post a Comment